Jak nakupovat avokádo?

Tato podivuhodná plodina pochází z Mexika a stala se symbolem zdravého stravování a kreativity v kuchyni po celém světě. Avokádo je více než jen obyčejné ovoce; je to zelený zázrak, který nabízí mnoho výhod pro naše zdraví a chuťové pohárky. Největší problém avokáda je jeho tvrdost nebo naopak přezrálost. Jak docílit dokonalého avokáda? Vše se dozvíte v článku.

Cesta ke kvalitnímu avokádu

1. I barva hraje svou roli

Avokádo není jen jedno. Existuje mnoho různých odrůd, ale pro obecnou představu se dělí na dvě hlavní kategorie - avokádo s hladkou slupkou a avokádo s hrubou slupkou. Když vybíráte avokádo, hledejte plod, který je celý a bez viditelných poškození. Pokud jde o barvu, zralá avokáda mají tmavě zelenou barvu, ale ne vždy je to pravidlo, protože některé odrůdy mohou být i světlejší.

2. Dotykový test

Lehké stisknutí prstu na špičce avokáda může prozradit jeho zralost. Pokud plod pod vaším dotykem mírně ustoupí a pak se znovu vrátí do původního tvaru, je pravděpodobně zralé. Avšak, pozor, pokud se avokádo příliš snadno deformuje, může být příliš přezrálé.

3. Odtrhněte stopečku

Další trik, kterým můžete zjistit zralost avokáda, je odtrhnout malou stopku na vrcholu plodu. Pokud je spodní strana stopky zelená, je avokádo pravděpodobně zralé a připravené k jídlu. Pokud je stopka hnědá nebo má zelenou a hnědou barvu, avokádo je již přezrálé nebo dokonce příliš přezrálé.

Jak skladovat avokádo, aby vydrželo co nejdéle?

Po úspěšném vybrání perfektního avokáda přichází klíčový okamžik - jak ho skladovat, aby co nejdéle vydrželo v ideálním stavu?

Nezralá avokáda

Pokud jste si koupili avokádo, které ještě není zralé, nechte ho dozrávat při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo. Můžete tento proces urychlit tím, že avokádo uložíte vedle jablek nebo banánů, které uvolňují etylen, plyn, který pomáhá zrání ovoce.

Zralá avokáda

Pokud máte zralé avokádo a nechcete ho ihned spotřebovat, můžete ho uložit do lednice. Tím zpomalíte proces zrání a avokádo vydrží déle. Je však důležité si uvědomit, že chladnička může způsobit, že slupka avokáda ztmavne, ale dužina zůstane dobrá. 

Avokádo není jen módním výstřelkem, ale skutečně zdravým a výživným ovocem, které může obohatit vaši stravu a vaši kuchyni. Správný výběr, skladování a příprava jsou klíčem k dokonalému avokádu. Tak hurá do toho!

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz