Jak se zbavit z těla těžkých kovů? Zkuste to pomocí mořských řas!

Mořské řasy se těší velké oblibě. Můžete je zakoupit téměř ve všech zdravých výživách ve formě plátů, pásků i vloček. Proč jsou mořské řasy tak zdravé a co se z nich dá vykouzlit v kuchyni? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Zdroj jódu pro vegany a vegetariány

Nejen, že jsou mořské řasy významným zdrojem vlákniny, ale i bazických prvků. Mezi ně řadíme minerály a stopové prvky, které jsou přítomné v organických vazbách a pro tělo jsou tak velmi lehce stravitelné. Nejčastěji se uvádí jód, který se v řasách nachází ve vysoké koncentraci, proto jsou skvělým zdrojem tohoto minerálu pro vegany a vegetariány, kteří nejí mořské ryby.

Mořské řasy, především druh wakame a nori, mají 15x více vápníku než mléko. Zároveň řasy odvádí z těla těžké kovy a snižují cholesterol.

Problém může být v dostupnosti mořských řas v BIO kvalitě, které jsou těžko k dostání. Ale nemusíte mít strach, řasy totiž rostou opravdu jen v čisté vodě. To znamená, že kde je voda silně znečištěná, tam řasy jednoduše nenajdete.

Nejoblíbenější druhy mořských řas

Kombu-Jsou to řasy, které se nachází v hloubkách oceánu. Vyrovnávají krevní tlak a mají nejvyšší obsah jódu.

Wakame-Dlouhá řasa s temně zelenými listy vám pročistí krev a posílí krevní oběh. Je to jeden z mála druhů řas, který můžete zakoupit i v BIO kvalitě. Řasu můžete konzumovat i syrovou.

Nori-Jedná se o sušenou řasu, která se většinou prodává v tenkých plátcích a chutná jako mořský chips. Obsahuje ze všech řas největší množství bílkovin. Můžete ji koupit i ve formě vloček, které přidejte do polévky, anebo v nich obalte tofu a osmažte.

Mořské řasy v kuchyni

Nori plátky si můžete dát jako křupavou svačinku, pokud zakoupíte nori vločky, přidejte je do kuskusu, polévky, rýže nebo s nimi jednoduše posypte vaše oblíbené těstoviny, dodá jim šmrnc a výbornou chuť. A nejen to, zvýší se tak významně nutriční hodnoty a minerální látky celého pokrmu. Dalším velmi oblíbeným jídlem je sushi, kde se řasy logicky přidávají úplně nejčastěji.

Pokud se bojíte, že řasy budou mít opravdu výraznou mořskou rybí chuť, zkuste první nori řasy, které nejsou až tak výrazné, ale zároveň vám přivodí chuť moře, takže si mohou přijít na své i vegani a vegetariáni. Kde všude mořské řasy přidáváte vy?

 

Tip pro vás:  Kelp mrazem sušený prášek BIO 500 g Les fruits du paradise

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz