Jsou klíčky dobré pro naše zdraví?

Klíčky jsou základem čínské kuchyně po více než pět tisíciletí a v poslední době se staly populární i na Západě. Klíčky jsou velmi mladé rostliny, které se sklízejí jen několik dní po vyklíčení. V dnešní době jsou velmi populární, tak si pojďme o nich něco málo říct.

Výživový profil klíčků

Porce jednoho šálku klíčků obsahuje:

8 kalorií

1 g bílkovin

< 1 g tuku

1 g sacharidů

1 g vlákniny

 

Klíčky jsou vynikajícím zdrojem:

• Vápníku

• Draslíku

• Hořčíku

• Folátu

• Beta-karotenu

 

Klíčky jsou také skvělým zdrojem vitamínu K. Tento vitamín je zásadní pro zdravý růst kostí, správnou srážlivost krve a mnoho dalších tělesných funkcí.

Také jsou bohaté na řadu důležitých živin. I když se konkrétní poměr živin liší v závislosti na typu klíčku, obecně obsahují vysoké hladiny folátu, hořčíku, fosforu a vitamínu K. Ve skutečnosti mají vyšší množství těchto živin než plně vypěstované verze stejných rostlin. Kromě toho potraviny vyrobené z klíčků, jako je naklíčené tofu nebo sójové mléko, mají více bílkovin a méně tuku než jiné formy těchto potravin.

Nižší hladina krevního cukru

Lidé s cukrovkou mohou zjistit, že konzumace klíčků jim pomáhá účinněji kontrolovat hladinu cukru v krvi. Studie naznačují, že klíčky mohou snížit hladinu glukózy v krvi. To může být výsledkem dvou samostatných procesů. Za prvé, ve srovnání s nenaklíčenými semeny a zrny mají klíčky nižší hladiny sacharidů, což může pomoci kontrolovat hladiny inzulínu. To je kombinováno s přítomností enzymů v klíčcích, což zase ovlivňuje, jak tělo rozkládá sacharidy.

Podpora trávení

Konzumace klíčků může zlepšit vaše trávící zdraví. Podle mnoha studií naklíčení semínka výrazně zvyšuje množství vlákniny, které obsahuje. Velká část této vlákniny je „nerozpustná“, což znamená, že se nerozpouští ve vašem žaludku. Místo toho působí jako prebiotikum a vyživuje „dobré“ bakterie ve vašich střevech. Tyto bakterie jsou důležité pro udržení stabilního zdravého trávícího systému a mohou pomoci snížit příznaky jako je nadýmání a plynatost.

Zlepšení zdraví srdce

Přidání klíčků do vaší stravy může mít také výhody pro zdraví vašeho srdce. Několik studií ukázalo, že konzumace klíčků může snížit hladinu cholesterolu u lidí s cukrovkou nebo obezitou. Jedna studie prokázala zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu a také pokles triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu. Nižší hladina cholesterolu je spojena s nižším rizikem srdečních chorob a aterosklerózy.

Při konzumaci klíčků buďte obezřetní

Klíčky se kvůli jejich jemné povaze nejčastěji konzumují syrové nebo jen lehce povařené. Stejně jako u většiny syrových potravin jsou klíčky potenciálním přenašečem alimentárních nemocí, jako jsou nemoci způsobené E. coli. Klíčky jsou však ještě zranitelnější než jiné druhy potravin. Teplé a vlhké podmínky, které jsou nutné pro klíčení semen, jsou také perfektními podmínkami pro růst nebezpečných bakterií.

Riziku otravy jídlem se můžete vyhnout dodržováním několika opatření:

• Nikdy nekupujte ani nejezte slizké nebo páchnoucí klíčky.

• Klíčky po celou dobu udržujte v teplotě pod 48 stupňů.

• Pokud se pokoušíte vyrobit klíčky doma, buďte obezřetní s postupem.

• Před konzumací klíčky opláchněte.

• Před manipulací s klíčky si vždy umyjte ruce.

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz