Proč je konzumace kokosu prospěšná pro vaše zdraví?

Kokos je skvělá a univerzální potravina, ze které se vyrábí olej, mouka, cukr nebo chipsy. Do Evropy se dostal díky slavnému mořeplavci jménem Vasco de Gama, který ho sem přivezl z Indie. A kdo by nemiloval vůni kokosu, která patří nejen k Vánocům, ale taky k exotickým krajinám? Povíme vám 5 důvodů, proč je dobré zařadit kokos do vašeho jídelníčku.

Kokosem proti zácpě

Zácpa je důsledkem stravy s nízkým obsahem vlákniny. Víte, že 61 % kokosu tvoří pouze vláknina? To je důvod, proč vám konzumace kokosu může pomoci s touto nepříjemností. Kokosový olej může mít projímavý účinek. Zastánci jeho použití tvrdí, že kokosový olej může zrychlit metabolismus a pomáhá obecně jídlu projít rychleji přes vaše tělo. To může znamenat častější a jemnější pohyby střev.

Udrží vaši pokožku a vlasy v dobré kondici

Pokud vám suchá pokožka a krapaté vlasy znepříjemňují život, vyzkoušejte na ně kokos. Obsah tuku v kokosu vyživuje vaši pokožku, udržuje ji hydratovanou a pružnou a oddaluje tvorbu vrásek. Navíc je bohatým zdrojem monolaurinu a kyseliny laurové, díky čemuž má antibakteriální a antifungální účinky. Docela dobře se tedy vypořádá s problémy souvisejícími s akné a pokožkou hlavy. Antioxidanty v něm zabraňují poškození buněk a propůjčují vám nestárnoucí krásu.

Syrový kokos vám pomůže zhubnout

Je to skvělá svačina, která zažene návaly hladu. Navíc je známo, že udržuje hladinu cholesterolu pod kontrolou. Obsahuje triglyceridy, které rychleji spalují tělesný tuk a potlačují chuť k jídlu. Tuky obsažené v kokosu patří mezi mastné kyseliny se středním řetězcem. Studie ukázaly, že dietní strava založená ve velké míře právě na konzumaci těchto látek podporovala výkonnost metabolismu, zvyšovala energii, snižovala spotřebu jídla, redukovala tělesnou hmotnost a snižovala množství tukové tkáně.

Kokos zatočí i s oslabenou imunitou

V dnešní době je na imunitu kladem velký důraz. Díky antibakteriální a antivirové povaze vás surový kokos ochrání před nejrůznějšími problémy. Také je opravdu dobrý pro ty, kteří trpí problémy se záněty krku a bronchitidou. Je v něm řada minerálních látek a vitamínů – železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan a vitamíny B skupiny.

Prevence Alzheimerovy choroby

Podle studie zveřejněné v časopise Nutrient se triglyceridy se středním řetězcem nacházejí výhradně v kokosu a mají ketogenní vlastnosti, které mohou pomoci při prevenci Alzheimerovy choroby a dalších kognitivních poruch. V zásadě mají kokosové tuky terapeutické vlastnosti, které udržují duševní zdraví pod kontrolou.

Takže ať už si kokos užíváte v kuchyni nebo v péči o krásu a zdraví, kokos je skvělou volbou pro vaši každodenní rutinu. Jeho význam v tradiční kuchyni a moderní medicíně ukazuje, že tato plodina má stále co nabídnout. Kokos nám připomíná, že příroda nám poskytuje nejen chutné a výživné potraviny, ale také mnoho zdrojů pro naši krásu a zdraví. Tak proč nezačít využívat všechny tyto výhody kokosu hned teď?

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz