8 zajímavostí o chia

Chia semínka jsou sice malá, ale jsou považovány za superpotravinu. Pocházejí ze stromu Šalvěj hispánská a z čeledi hluchavkovitých. Jsou známá svým bohatým obsahem omega-3 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin a mnoha dalších živin. Pojďte se mrknout na 8 zajímavostí o této skvělé surovině!

1. Původ v aztécké kultuře

Chia semínka mají za sebou bohatou historii, která sahá až do dávných dob aztécké kultury ve střední Americe. Pro Aztéky byla chia semínka důležitým potravním zdrojem, považovaným za cenný zdroj energie a vytrvalosti. Tyto semínka byla součástí jejich stravy a využívala se jako potravina pro bojovníky před náročnými bitvami.

2. Absorpce tekutiny

Jednou z fascinujících vlastností chia semínek je jejich unikátní schopnost absorbovat ohromné množství tekutiny. Až desetkrát svou vlastní hmotnost mohou chia semínka vsáknout do sebe, což z nich činí impozantního hráče na poli hydratace. Tato jedinečná vlastnost pomáhá udržovat tělo dobře zásobeno tekutinou, což je neocenitelné pro udržení správného fungování buněk a tkání.

3. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin

Co dělá chia semínka skutečně výjimečnými, je jejich vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, především kyseliny alfa-linolenové (ALA). Tato forma omega-3 mastných kyselin je známa svým pozitivním vlivem na zdraví srdce a mozku. Pomáhají snižovat záněty, regulovat srážlivost krve a podporovat zdravý kardiovaskulární systém.

4. Vláknina pro trávicí zdraví

Vláknina obsažená v chia semínkách je skvělá pro trávicí zdraví. Jedna porce těchto semínek může obsahovat až 11 gramů vlákniny, což tvoří více než třetinu doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Vláknina pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru, podporuje trávicí procesy a může pomoci snižovat riziko střevních onemocnění.

5. Významný obsah bílkovin

Chia semínka jsou také pozoruhodným zdrojem rostlinných bílkovin. Co je zvlášť fascinující, je skutečnost, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což je poměrně neobvyklé v případě rostlinných potravin. Toto je zpravidla záležitostí živočišných produktů, ale chia semínka představují vhodnou alternativu pro vegany a vegetariány.

6. Náhrada za vajíčka

Jedna z inovativních vlastností chia semínek spočívá v jejich schopnosti nahrazovat vajíčka v receptech. Stačí smíchat chia semínka s vodou, nechat je nabobtnat, a máte vhodnou náhradu za vajíčka. Tato metoda je oblíbená mezi vegany a vegetariány.

7. Regulace hladiny cukru v krvi

Díky své kombinaci vlákniny a ALA omega-3 mastných kyselin mohou chia semínka pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumace může přispět k udržení stabilního glykemického indexu, což je zejména pro diabetiky neocenitelné. Pomáhají kontrolovat hladiny cukru v krvi, což může snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu.

8. Skvělý zdroj antioxidantů

Kromě výše zmíněných živin jsou chia semínka také bohatým zdrojem antioxidantů. Obsahují kyselinu chlorogenovou a další antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a ochraňují ho před oxidativním stresem. Antioxidanty jsou důležité pro celkové zdraví a mohou pomoci snižovat riziko vzniku řady chorob.

 

Tip pro vás:

CHIA SEMÍNKA 200g BIO RAW - VIA NATURAE

CHIA SEMÍNKA 500g BIO RAW - VIA NATURAE

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz