Datum spotřeby a minimální trvanlivost. Znáte rozdíl?

Dost často se setkáváme s daty na obalech potravin, která nám naznačují, kdy bychom měli konzumovat daný výrobek. Může to být "spotřebujte do" nebo "datum minimální trvanlivosti," ale jaký je mezi nimi rozdíl? Je to důležité? A co se stane, když tato data ignorujeme? V tomto článku se budeme věnovat tématu trvanlivosti a povíme vám, jak to tedy je.

"Spotřebujte do" 

Když se na obale potraviny objeví nápis "spotřebujte do," měli bychom tuto informaci brát velmi vážně. Tento termín stanovuje, do kdy by měl být produkt spotřebován, aby byla zajištěna naše bezpečnost. Výrobce provede testy a analýzy, aby stanovil toto datum, a jeho dodržení je klíčové pro prevenci otrav a zdravotních problémů.

Pokud produkt po datu "spotřebujte do" zkonzumujeme, riskujeme, že se v něm mohou začít šířit škodlivé bakterie, plísně nebo jiné mikroorganismy, což může způsobit potravinovou otravu.

"Datum expirace" nebo "Minimální trvanlivost"

Na rozdíl od "spotřebujte do" se "datum expirace" nebo "datum minimální trvanlivosti" týká spíše kvality než bezpečnosti potraviny. Tento termín označuje dobu, po kterou je výrobek kvalitní a bezpečný k použití. To znamená, že i po uplynutí tohoto data je potravina stále bezpečná, ale její chuť, vůně a textura mohou být ovlivněny.

Typickými produkty označenými "datem expirace" jsou suchary, čokoládarýže, těstoviny nebo konzervy. Důležité je si uvědomit, že i potraviny s "datem expirace" se mohou zkazit, pokud nejsou řádně skladovány.

Kdo rozhoduje o označení "Spotřebujte do" nebo "Datum expirace"?

Rozhodnutí o použití "spotřebujte do" nebo "datum expirace" je na výrobci potraviny. Každý výrobek může vyžadovat jiný přístup, a tak to závisí na povaze produktu a jeho potenciálním riziku pro zdraví.

Některé potraviny nevyžadují datum trvanlivosti

Je třeba zdůraznit, že ne všechny potraviny musí mít označení trvanlivosti. To neplatí pro čerstvé ovoce a zeleninu, vína, likérová vína, nápoje s obsahem 10 % nebo více alkoholu, pekařské nebo cukrářské výrobky spotřebovávané do 24 hodin od výroby, ocet, sůl, cukr nebo cukrářské výrobky složené z většiny cukrů.

Pamatujte, že dodržování těchto pravidel vám může ušetřit zdravotní potíže a zajistit kvalitu potraviny, takže vždy pečlivě kontrolujte etikety na produktech, které kupujete.

Tip pro vás:

Bio hořká čokoláda 89% s zázvor a kurkuma 80g , VIVANI, Výprodej DMT 07/22

Bio Ghí 340 ml , České ghíčko, Výprodej DMT 04/2

AROMATICA BYLINNÝ ČAJ ČISTÍCÍ 20x2g , Výprodej DMT 01/22

Směs na chléb s chia semínky 500g , NOMINAL Výprodej DMT 08/22

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz