Skořice - Jak voní a chutnají Vánoce?

K Vánocům a zimě patří nejrůznější druhy koření a nejvíce typickou chutí i vůní pro toto období je skořice. Pojďme si o tomto koření něco málo říct. V dnešním článku se dozvíme odkud skořice pochází, jaké má zdravotní benefity a kde všude ji můžeme použít.

Historie a původ skořice

Skořice, známá svým bohatým aroma a sladkou i jemně pikantně kořeněnou chutí, je kořením, které provází lidskou historii po tisíciletí. Pochází ze stromu rodu Cinnamomum (Skořicovník), přičemž dva hlavní druhy, Cinnamomum verum (Skořicovník pravý) a Cinnamomum cassia (Skořicovník čínský), jsou nejčastěji používané. Již ve starověkém Egyptě a Mezopotámii byla skořice ceněná nejen pro svou chuť, ale také pro léčivé účinky, které jí byly připisovány.

Nutriční složení skořice

Vánoční kouzlo skořice není pouze v jejím výrazném aromatu, ale také v bohatém nutričním obsahu. Skořice obsahuje významné množství antioxidantů, jako jsou polyfenoly, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle. Dále je skořice zdrojem vápníku, železa a vlákniny, což ji obohacuje i po nutriční stránce. Takže když si lžičku pravé skořice přidáte ráno do své kaše, uděláte jen dobře.

Léčivé vlastnosti skořice

Skořice je známá pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou podporovat celkové zdraví. Zajímavým faktem je schopnost skořice ovlivnit hladinu cukru v krvi. Studie naznačují, že pravidelná konzumace skořice může pomoci regulovat hladinu glukózy a zlepšit citlivost na inzulín, což je přínosné pro lidi s diabetem 2. typu.

Vánoční pečení se skořicí

Pro zkušené kuchaře a gurmány představuje skořice opravdovou inspiraci. Její hřejivé, sladké aroma je ideální pro přípravu nejrůznějších vánočních pochoutek. Od tradičních skořicových sušenek, perníčků, až po skořicové šneky či koření do svařeného vína, skořice je nezbytným prvkem každé vánoční kuchyně.

Tipy, jak konzumovat skořici

  1. Skořicový čaj: Skořicový čaj není jen lahodný, ale také zdravý. Zalijte paličku skořice vroucí vodou a nechte ji luhovat. Tento čaj může pomoci podporovat trávicí systém a zlepšit imunitní funkce.

  2. Skořice jedině cejlonská: Experimentujte s různými druhy skořice (cejlonská vs. čínská) a zkuste je začlenit do různých pokrmů. Skořice se skvěle hodí do sladkých i slaných jídel, od dezertů po omáčky. A schválně, jaká skořice vám bude chutnat víc? Pravá cejlonská nebo ta čínská? Doporučujeme vyzkoušet a porovnat a uvidíte ten rozdíl!

  3. Skořicový med: Vytvořte si vlastní skořicový med. Smíchejte med s mletou skořicí a nechte směs odpočívat. Použijte tento med k dochucení čaje, jogurtu nebo pečiva.

Pro ty, kdo jsou vášnivými milovníky pečení a zároveň dbají na zdravý životní styl, je skořice nezbytným doplňkem vánočních příprav. Její bohatá historie, vynikající nutriční složení a léčivé vlastnosti ji staví do pozice nejlepšího vánočního koření. Nechme se unést vůní skořice a připravme si nezapomenutelný vánoční zážitek plný chutí a radosti.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz