7 důvodů, proč konzumovat guaranu

Guarana, stejně jako káva, je starodávná rostlina, která má za sebou tisíce let historického používání. Guarana obsahuje jak kofein, tak další antioxidanty, které podporují mnoho částí našeho těla – včetně mozku, kůže, střev a očí. Navíc obsah přirozeného kofeinu v guaraně může zvýšit vaši energetickou hladinu a přirozeně vás povzbudit. Jak guaranu konzumovat?

Co je to guarana?

Guarana je malá, kulatá bobule, která pochází z Brazílie. Po tisíce let jej používají domorodé komunity v Amazonii pro její přirozeně stimulující účinky. Ovoce, které je velké asi jako zrnko kávy je známé svým unikátním vzhledem. Skládá se z červené vnější slupky a bílé dužiny, která se po zrání rozlomí a odhalí černé semeno.

Semínka jsou oddělena od slupky a dužiny – poté fermentována, pražena a rozemleta na prášek. Tradičně se tento prášek konzumuje v čaji nebo se míchá do nápojů. Ale na moderním trhu je z velké části dostupný v energetických a nealkoholických nápojích. Guarana se také nachází jako extrakt v některých doplňcích stravy jako jsou kapsle a tablety. Guarana nabízí působivý koktejl přírodních antioxidačních sloučenin, včetně jedinečného fytonutrientu kofeinu. Tyto bioaktivní látky jsou společně zodpovědné za mnohé cenné přínosy pro celé tělo.

1

Výhody ovoce, prášku a extraktu guarany

Prášek a extrakt ze semen guarany se používají po staletí – a také z dobrého důvodu. Výhody guarany pokrývají nespočet oblastí. Níže naleznete některé z nejpozoruhodnějších účinků této složky na zdraví:

  1. Poskytuje řadu antioxidantů.

Pokud jde o antioxidanty, guarana nezklame. Amazonské bobule nabízí antioxidační sloučeniny, jako je teobromin, taniny, saponin, katechiny a kofein. Tyto antioxidanty pomáhají tělu bojovat s volnými radikály a v konečném důsledku chrání buňky, tkáně a orgány před oxidačním stresem.

  1. Podporuje energii a soustředění.

Guarana zlepšuje energii díky obsahu kofeinu, který je stimulující pro tělo i mysl. Ve skutečnosti guarana obsahuje čtyřikrát více kofeinu než kávová zrna, může to být tedy vaše první záchrana, když vás přepadne fyzická i duševní únava. Vysoký obsah antioxidantů v guaraně také přispívá ke kognitivním funkcím. Tyto sloučeniny pomáhají podporovat zdraví mozku, což je klíčové pro optimální soustředění a duševní jasnost.

  1. Podporuje učení a paměť.

Kofein v guaraně vyživuje kognitivní funkce včetně důležitých procesů, jako je paměť, učení, zpracování a pozornost. Podle vědecké recenze v časopise Global Psychiatry z roku 2019 je kofein považován za nootropikum – tedy sloučeninu, která podporuje kognitivní funkce. Funguje různými mechanismy včetně zvýšení průtoku krve do mozku, což je nezbytné pro celkové zdraví mozku a jeho výkon. Stejná recenze z roku 2019 zjistila, že guarana zlepšila reakční dobu a přesnost plnění úkolů u mladých, zdravých dospělých, což dále posiluje kognitivní výhody této rostlinky.

  1. Podporuje zdravé trávení a pravidelnost.

Jako zdroj kofeinu může guarana také pomáhat podporovat trávicí funkce. Je to proto, že kofein přispívá ke kontrakcím střev, účinně přenáší potravu trávicím systémem a podporuje pravidelnost.  A co víc, taniny v guaraně mohou podporovat tvorbu stolice regulací sekrece vody.

  1. Podporuje zdravou pokožku.

V průběhu času mohou volné radikály a oxidační stres snížit elasticitu pokožky a urychlit známky stárnutí pokožky, jako jsou jemné linky a vrásky. Konzumace velkého množství antioxidantů však může pomoci chránit kožní tkáň před těmito účinky, zvláště když stárneme. Jako zdroje antioxidantů mohou guaranový čaj a doplňky pomoci vaší pokožce tím, že podporují přirozenou antioxidační obranu vašeho těla.

  1. Podporuje zdravou činnost srdce.

Vzhledem k bohatému obsahu antioxidantů guarany může mít složka kardioprotektivní účinky. Antioxidanty jsou koneckonců životně důležité pro podporu celkového zdraví a funkce srdce. Konkrétně bylo zjištěno, že antioxidanty v guaraně chrání hladiny lipidů, což je klíčové pro udržení kardiometabolického zdraví.

  1. Podporuje zdravé oči.

Zajímavé je, že guarana může prospět právě té části těla, které se podobá. Podle studie z roku 2017 v Journal of Functional Foods mohou antioxidanty v guaraně pomáhat udržovat zdraví očí a zraku. To je zvláště důležité s přibývajícím věkem, protože naše oči stárnou a zraková ostrost se časem snižuje.

 

Tip pro vás: Guarana prášek BIO 200 g Les fruits du paradis

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz