Ovesné vločky: S lepkem nebo bezlepkové?

Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou, která se vyznačuje svou výživnou hodnotou a všestranným použitím v kuchyni. Při výběru ovesných vloček se můžete setkat s možností vybrat si mezi variantou s lepkem a bezlepkovou. V článku se podíváme na obě možnosti a jak je využít ve vašem jídelníčku.

S lepkem vs. bezlepkové

Tradiční ovesné vločky obsahují lepek, což může být problematické pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek. Je důležité si přečíst štítek a ujistit se, že jsou vločky neupravené a nekontaminované jinými zdroji lepku. Na druhou stranu pro ty, kdo se snaží vyhýbat lepku, jsou k dispozici alternativy bez lepku. Bezlepkové ovesné vločky jsou buď vyrobeny ze speciálně vybraných odrůd nebo jsou zpracovány v prostředí, které minimalizuje kontaminaci lepkem.

Mezi oblíbené druhy patří:

Rýžové vločky: Vyrobené z mleté rýže, mají jemnou texturu a neutrální chuť. Jsou vhodné pro přípravu kaší, dezertů nebo jako náhrada ovesných vloček v receptech.

Kukuřičné vločky: Vyrobené z mleté kukuřice, mají sladší chuť a křupavou texturu. Jsou ideální pro přípravu snídaní, sladkých pokrmů nebo jako obloha k vařeným jídlům.

Pohankové vločky: Vyrobené z mleté pohanky, mají oříškovou chuť a jsou bohaté na vlákninu a železo. Jsou skvělou alternativou pro ty, kteří hledají bezlepkovou možnost s vysokým obsahem živin.

Jáhlové vločky: Vyrobené z mleté jáhly, mají jemnou, oříškovou chuť a obsahují hodně bílkovin a živin. Jsou vhodné pro přípravu sladkých i slaných pokrmů.

 

Druhy ovesných vloček

Existuje několik druhů ovesných vloček, z nichž každý má své vlastnosti a využití:

Celozrnné vločky: Nezpracované ovesné vločky, které zachovávají všechny části zrna ovsu, včetně otrub a klíčků. Mají výraznou, oříškovou chuť a texturu.

Jemné vločky: Jemně mleté ovesné vločky jsou vhodné pro přípravu ovesných kaší a do pečení. Mají jemnější texturu než celozrnné vločky.

Kombinované vločky: Kombinace ovsu s dalšími obilovinami, jako je pohanka, ječmen nebo žito, které přidává do mixu další výživné látky a chuťové nuance.

Jak použít vločky v kuchyni?

Ovesné vločky můžete využít na mnoho způsobů:

Ovesné kaše: Připravte si zdravou snídani nebo svačinku s ovesnými kašemi. Vařte ovesné vločky ve vodě nebo mléce a přidejte ovoce, ořechy nebo med pro dochucení.

Pečení:  Ovesné vločky jsou skvělou přísadou do domácího pečiva. Přidejte je do sušenek, muffinů, chleba nebo müsli tyčinek pro přidanou texturu a výživu.

Smoothies: Přidejte do svých smoothies hrst ovesných vloček pro zvýšení obsahu vlákniny a zahuštění nápoje.

Pokrmy z ovesných vloček: Vyzkoušejte ovesné polévky, pomazánky nebo burgery pro pestrou a zdravou večeři.

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem živin a mohou být skvělým doplňkem vaší stravy, bez ohledu na to, zda preferujete variantu s lepkem nebo bez něj. Pokud jde o výběr odrůdy, záleží na vašich preferencích a potřebách vašeho těla. Nakonec je klíčové experimentovat a objevovat různé způsoby, jak začlenit ovesné vločky do svého jídelníčku.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz