Špenát – král listové zeleniny

Určitě všichni znáte pohádku Pepek námořník. Už i ten věděl, jak je špenát důležitý a zdravý, i když s růstem svalů nemá nic společného. Věděli jste, že špenát umí podporovat funkci plic a upravit vysoký krevní tlak?

Co je špenát?

Tmavá listová zelenina, jako je špenát, je prospěšná pro zdraví kůže, vlasů a kostí. Poskytuje také bílkoviny, železo, vitamíny a minerály.

Možné zdravotní přínosy konzumace špenátu zahrnují zlepšení kontroly hladiny glukózy v krvi u lidí s cukrovkou, snížení rizika rakoviny a zlepšení zdraví kostí. Kromě toho tato zelenina poskytuje minerály a vitamíny, které mohou poskytnout řadu výhod.

• 100 gramů obsahuje 28,1 mg vitamínu C (34 % DDD)

• Špenát také obsahuje železo, draslík, vitamín E a hořčík.

• Různé způsoby vaření mohou změnit nutriční obsah špenátu.

Jeden šálek syrového špenátu obsahuje:

7 kalorií

0,86 g bílkovin

30 mg vápníku

0,8 g železa

24 mg hořčíku

167 mg draslíku

141 mcg vitamínu A

58 mcg folátu

Špenát také obsahuje vitamín K, vlákninu, fosfor a thiamin. Většina kalorií v této zelenině pochází z bílkovin a sacharidů.

Železo

Špenát je výživný a rostlinný zdroj železa, tento minerál je zásadní při transportu kyslíku v krvi. Železo je také důležité pro udržení zdravého těhotenství, podporu imunitního systému a podporu trávících procesů. Můžete zvýšit vstřebávání železa tím, že ho budete konzumovat spolu s potravinami bohatými na vitamín C.

Vápník

1 šálek špenátu obsahuje přibližně 30 mg vápníku. Tělo ho však absorbuje hůře než mléčné zdroje vápníku. Špenát má také vysoký obsah oxalátu, který se váže na vápník a ztěžuje jeho využití pro naše tělo.

Hořčík

Jeden šálek špenátu obsahuje 24 mg hořčíku. Hořčík je nutný pro energetický metabolismus, udržení svalové a nervové funkce, pravidelný srdeční rytmus, zdravý imunitní systém a udržení zdravého krevního tlaku. Hořčík také hraje roli v mnoha biochemických reakcích v těle.

Rostlinné sloučeniny

Špenát obsahuje mnoho důležitých rostlinných sloučenin, včetně luteinu, kempferolu, dusičnanu, kvercetinu a zeaxanthinu. Ty mohou hrát důležitou roli v těle od udržení zdraví očí až po snížení zánětu.

Jak špenát léčí?

Špenát obsahuje antioxidant známý jako kyselina alfa-lipoová, která snižuje hladinu glukózy, zvyšuje citlivost na inzulín a zabraňuje oxidativním změnám vyvolaným stresem u pacientů s diabetem.

Špenát a další zelená zelenina obsahují chlorofyl – pigment, který dává rostlinám zelenou barvu. Výzkum naznačuje, že chlorofyl může mít protirakovinné vlastnosti. Lidé, kteří jedí stravu bohatou na zelenou zeleninu, mohou mít nižší výskyt rozvoje rakoviny.

Strava bohatá na zelenou zeleninu může snížit astmatické příznaky a snížit riziko záchvatů. Antioxidanty, jako je vitamín C, vitamín E a beta karoten, mohou podporovat funkci plic – špenát obsahuje všechny 3 zmíněné antioxidanty.

Díky vysokému obsahu draslíku může špenát pomoci snížit nebo upravit vysoký krevní tlak. Draslík může pomoci snížit účinky sodíku v těle. Kromě toho může být nízký příjem draslíku stejně silným rizikovým faktorem pro rozvoj vysokého krevního tlaku jako vysoký příjem sodíku.

Vědci objevili souvislost mezi nízkým příjmem vitamínu K a vyšším rizikem zlomenin kostí. Pro dobré zdraví je důležitá dostatečná konzumace vitamínu K. Působí jako modifikátor proteinů, zlepšuje vstřebávání vápníku a může snížit množství vápníku, které opouští tělo močí.

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz