Vánoční povídání o datlích

Blíží se vánoční čas, a s ním přichází vůně skořice, zvuky vánočních koled a samozřejmě dobré jídlo. Mezi sladkosti, které vám mohou přinést nejen chuťový zážitek, ale také bonus pro vaše zdraví, patří datle. Tyto malé, tmavé plody nejenže představují vynikající sladidlo, ale jsou také bohatým zdrojem živin a energie. Přečtěte si, proč byste měli zahrnout datle do svého vánočního jídelníčku a jak mohou přispět k vaší celkové pohodě.

Základní nutriční hodnoty

Datle jsou plné překvapení, když jde o nutriční hodnoty. Tato malá pochoutka obsahuje bohaté množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Jedna porce datlí (přibližně 100 gramů) může obsahovat:

  • Vitamíny: Datle jsou dobrým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu B6, který podporuje nervový systém, a vitamínu K, který je důležitý pro srážení krve.

  • Minerály: Datle obsahují minerály jako draslík, hořčík, fosfor a vápník, které jsou klíčové pro udržení zdraví svalů, kostí a nervů.

  • Vláknina: Vláknina je nezbytná pro zdravou trávicí soustavu, a datle jsou bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny.

Zdraví srdce a kardiovaskulární systém

Datle mohou být prospěšné pro zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Obsah draslíku pomáhá udržovat optimální hladinu krevního tlaku, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc vláknina pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi.

Energetický zázrak

Pro ty, kteří hledají přirozený a trvalý způsob zvýšení energie, jsou datle skvělou volbou. Díky obsahu přirozených cukrů (glukózy, fruktózy a sacharózy) poskytují datle okamžitou a dlouhotrvající energii. To je výhodné během vánočního období, kdy může být tělo vystaveno větší zátěži a potřebuje dodatečnou podporu.

Datle v kuchyni

Kromě samotné konzumace datlí jako sušeného ovoce existuje nespočet způsobů, jak je začlenit do vánoční kuchyně:

  1. Datlové kuličky: Smíchejte datle, ořechy a trochu kokosového oleje v robotu či mixéru, vytvořte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu.

  2. Datlový dezert s jogurtem: Nakrájejte datle na drobné kousky a přidejte je do skleničky s řeckým jogurtem. Přidejte trochu medu a oříšků pro dokonalou sladkost.

  3. Vánoční ovesná kaše s datlemi: Vytvořte ovesnou kaši a přidejte nahoru nakrájené datle, ořechy a skořici pro dokonalou vánoční snídani.

Datle jsou nejen chutné, ale také přínosné pro vaše zdraví. Vánoční období může být náročné, ale začleněním datlí do své stravy můžete zajistit, že budete mít dostatek energie a živin.

Náš TIPDATLE MEDJOUL 500g , VIA NATURAE

               DATLE MEDJOUL BIO 500g , VIA NATURAE

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz