Jak být duševně vyrovnaný? Za vše může heřmánek!

Heřmánek je starodávná léčivá bylina, která pomáhá tělu zklidnit se, dodá potřebnou vitalitu a údajně přispívá k dlouhověkosti. Je součástí tradiční medicíny po tisíce let díky svým chvályhodným přínosům při léčbě řady neduh, včetně úlevy od úzkosti a žaludečních problémů. Co byste ještě o heřmánku měli vědět?

Co je heřmánek?

Termín „Heřmánek“ pochází z řeckého slova „chamai meloun“, což znamená mleté ​​jablko a bylo dáno kvůli jeho bylinné ovocné chuti. Heřmánkový strom, který má botanický název Matricaria chamomilla, pochází z Egypta, Německa, Itálie, Francie, Španělska, Maroka a východní Evropy. Heřmánek je široce populární v ájurvédě, homeopatii nebo čínské medicíně.

Staří Římané a Egypťané používali tuto bylinu jak v lékařství, tak v kosmetice. Používali ji nejen při bolestech, zánětech, alergiích a zažívacích potížích, ale také jako parfém, šampon a deodorant. Starověcí Egypťané si dokonce nanášely rozdrcené okvětní lístky na pokožku, aby pleť omladili a zachovali ji svěží a mladistvou.

Dnes se heřmánkový čaj a produkty získané pomocí heřmánku staly široce populárními a jsou vyváženy a používány po celém světě.

Jaké jsou odrůdy heřmánku?

Heřmánek lze rozdělit do dvou odrůd, kterými jsou heřmánek německý (Chamomilla recutita) a heřmánek římský (Chamaemelum nobile). Květ heřmánku obsahuje řadu přírodních sloučenin, jako jsou flavonoidy, seskviterpeny a antioxidanty. Bylinný nálev má aromatickou chemickou sloučeninu známou jako chamazulen, která má silné protizánětlivé, analgetické a antispasmodické vlastnosti.

Díky výrazné aromatické vůni lze heřmánek nejen uvařit jako čaj, ale také použít k výrobě smoothies, ledových koktejlů, sladkých koláčů, a dokonce ho můžete vyluhovat i v mléce. Šálek horké vody se sušenými nebo čerstvými okvětními lístky heřmánku má úžasné zdravotní a kožní výhody.

Poskytuje úlevu od zažívacích potíží

Heřmánek je vysoce ceněný pro řešení různých zažívacích problémů. O této zázračné bylince se věří, že podporuje trávení, chuť k jídlu a odstraňuje toxiny z těla. Stimuluje sekreci trávicích šťáv, čímž zvyšuje vstřebávání základních živin a zlepšuje trávení. Kromě toho jsou karminativní vlastnosti extrémně účinné při prevenci zadržování tekutin a léčbě stavů, jako je plynatost, abdominální distenze, nadýmání, bolesti břicha, ulcerózní kolitida a syndrom dráždivého tračníku.

Léčí úzkost

Aktivní složka apigenin působí jako přírodní trankvilizér. Sedativní povaha rostliny uklidňuje nervy a snižuje úzkost. Vdechování výparů z heřmánku z heřmánkového oleje nebo pití heřmánkového čaje pomáhá bylince vázat se na benzodiazepinové receptory v mozku a působí jako mírné sedativum a hypnotikum. Také zvyšuje sekreci hormonů serotoninu a melatoninu v těle, což zmírňuje příznaky chronické úzkosti a stresu a léčí poruchy, jako je hysterie, noční můry a nespavost. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně pijí heřmánkový čaj, pomáhají mysli zbavit se rozrušených myšlenek, snižují duševní únavu a zlepšují spánkový režim.

Zlepšuje pleť

Heřmánek hraje klíčovou roli při léčbě různých kožních infekcí. Množství antioxidantů v této silné bylince je velmi účinné při odstraňování škodlivých volných radikálů z těla a poskytuje úlevu od alergických stavů, jako je lupénka, ekzém, akné, spáleniny od slunce, růžovka atd. Přírodní polyfenoly a fytochemikálie v heřmánku léčí rány a urychlují uzdravovací proces. Také léčí různé známky stárnutí, jako jsou vrásky, jemné linky, tmavé skvrny, a dodává zářivý a zdravý lesk.

Předchází křečím žaludku

Heřmánek má rozsáhlé protibolestivé a antispasmodické vlastnosti. Bolest a zánět jsou obecně způsobeny nadměrnou sekrecí hormonu prostaglandinu. Heřmánek uvolňuje dělohu a účinně snižuje produkci prostaglandinů. Také snižuje žaludeční křeče způsobené poruchou trávení a působí tak, že zvyšuje hladinu glycinu v těle. To zase pomáhá snižovat intenzitu svalových křečí a zajišťuje zdravý trávicí systém.

Řídí hladinu cukru v krvi

Vynikající hypoglykemická vlastnost heřmánku je mimořádně prospěšná při snižování vysoké hladiny krevního cukru v těle, a tím i při léčbě cukrovky. Heřmánek zabraňuje poškození pankreatických buněk, ke kterému dochází v důsledku vysoké hladiny cukru v těle. Během užívání této byliny se také aktivuje produkce inzulínu z pankreatických buněk. Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat rozklad škrobu na glukózu, což zase snižuje hladinu cukru v krvi nalačno.

 

Jak si vyrobit heřmánkový čaj?

Ingredience:

  • 1 sklenici vody
  • 1 lžíce sušeného květu heřmánku
  • 1 lžička medu
  • citrón

Postup:

  1. Uvařte v konvici vodu.
  2. Sušený heřmánek dejte do hrníčku a zalijte vroucí vodou.
  3. Nechte pár minut louhovat.
  4. Sceďte a vychutnejte si výhody tohoto uklidňujícího bylinného čaje. Podle chuti přidejte med či citrón.

 

Náš TIP: Heřmánek BIO Porcovaný 14,4 G SONNENTOR

              Olivové mýdlo heřmánek 100 g, KNOSSOS

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz