Černě zbarvené bobule plné antioxidantů – to je arónie!

Zdravotní přínosy plodů arónie jí vynesly titul superpotravina. Je na stejné úrovni jako pšeničná tráva či spirulina, obsahuje velké množství živin a má nízký obsah kalorií. Plody arónie jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin díky vysokému obsahu antioxidantů. Pokud hledáte něco, co by dodalo smoothies nebo salátům trochu šmrncu, aniž byste přidali na počtu kalorií, plody arónie mohou být perfektní volbou.

Co jsou plody arónie?

Plody arónie jsou černě zbarvené bobule, které rostou na keřích ve vlhkých bažinách. Plody arónie pocházející ze Severní Ameriky a brzy si rozšířily ve 20. století i do evropských zemí. Plody arónie, tradičně používané indiánskými kmeny k léčbě nachlazení, se dnes používají do šťáv, džemů i k výrobě vína. Toto superovoce je také známé kvůli kyselé pachuti, kterou zanechává v ústech.

Nyní, když víme, co jsou bobule arónie a odkud pocházejí, pojďme se podívat na různé zdravotní výhody, které nabízejí.

Plné živin

Plody arónie jsou bohaté na sacharidy, vápník a vlákninu. Zhruba 100 gramů mikrosušených plodů arónie obsahuje 83,3 gramů sacharidů, 167 gramů vápníku a 25 gramů vlákniny. Tyto bobule také obsahují zhruba 375 kcal energie.

Zdravé orgány

Bylo prokázáno, že bobule arónie přispívají ke zdraví orgánů. Byla provedena studie, která sledovala účinek extraktu z bobulí arónie na pacienty s diagnózou žaludečních vředů. Byl podáván extrakt z bobulí arónie v množství 50 mg/kg, 100 mg/kg a 200 mg/kg. Vědci zaznamenali pokles tvorby žaludečních poranění.

Proti rakovině

Věděli jste, že bobule arónie mají vlastnosti, které pomáhají v boji proti rakovině? Vědci provedli studii, aby viděli účinek tří výtažků z ovoce, výtažků z borůvek, hroznů a arónie na rakovinu tlustého střeva. Když vědci zkontrolovali účinek těchto tří ovocných extraktů na buňky, zjistili, že extrakt z bobulí arónie měl nejsilnější účinek při inhibici růstu rakovinných buněk.

 

Citlivost na inzulín

Mnoho studií provedených výzkumníky ukazuje účinnost plodů arónie na hladiny inzulínu. Byla provedena studie, aby se zjistilo, jak šťáva z arónie ovlivňuje hladinu glukózy v krvi u obézních pacientů. Výsledky byly příznivé, protože lékaři zaznamenali pokles hladiny glukózy v krvi i tělesné hmotnosti pacientů.

Zdroj antioxidantů

Studie ukazují, že bobule arónie jsou bohaté na polyfenoly, skupinu sloučenin nalezených v rostlinách, které jsou ve srovnání s borůvkami skvělým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty jsou sloučeniny, které jsou nezbytné v boji proti volným radikálům, nestabilním sloučeninám, které poškozují buňky v našem těle a jsou spojovány s různými nemocemi a stárnutím. Další studie byla provedena, aby se zjistil účinek rostlinného extraktu arónie na oxidaci způsobenou antipsychotiky. Vzorky plazmy byly odebrány od 30 zdravých lidí a poté inkubovány s antipsychotiky a extraktem z bobulí arónie. Výsledky ukázaly snížení oxidačního stresu způsobeného medikací.

Tepny a cévy

Plodům arónie se přisuzuje ochrana proti onemocněním tepen a cév. Byla provedena studie, která sledovala účinek bobulí arónie na cévní funkce, kde bylo 66 zdravých mužů požádáno, aby po dobu 12 týdnů konzumovali extrakt z bobulí arónie. Výsledky ukázaly zlepšení vaskulární funkce a střevních bakterií.

Může pomoci předcházet srdečnímu infarktu

Chronická onemocnění, jako je vysoký cholesterol, byla uváděna jako prediktor rozvoje srdečního infarktu. Existuje mnoho potravin, které pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jednou z nich jsou bobule arónie. Byla provedena výzkumná studie s cílem zjistit účinek extraktu z bobulí arónie na pacienty s metabolickým syndromem, což je skupina zdravotních stavů připisovaných srdečním onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, cholesterol atd. Pacientům s diagnózou metabolického syndromu bylo podáno 100 mg extrakt z bobulí arónie třikrát denně po dobu dvou měsíců. Výsledky ukázaly, že došlo ke snížení LDL cholesterolu (špatného cholesterolu).

Proti stárnutí

Arónie, přezdívaná „superovoce“, prokázala slibné výsledky v oblasti stárnutí. Vědci provedli studii, aby viděli účinek extraktu arónie na oxidační stres související s věkem a délku života. Výsledky ukázaly 18% prodloužení délky života, což bylo přičítáno vysoké přítomnosti antioxidačních enzymů. I když jsou výsledky optimistické, je potřeba ještě podrobnější výzkum.

Antikarcinogenní účinek

Byla provedena studie, která sledovala účinek extraktu z bobulí arónie na buňky volných radikálů u žen s rakovinou prsu. Byly odebrány vzorky krve od zdravých subjektů a žen s diagnózou rakoviny prsu a byl do nich přidán extrakt z arónie. Výsledky ukázaly významný pokles oxidačního stresu u obou skupin.

Antifungální, antivirové a antibakteriální funkce

Vidíme, že bobule arónie nám prospívají více než jedním způsobem. Vědci studovali extrakt z čerstvých, sušených a zmrazených bobulí arónie, aby viděli jejich antimikrobiální aktivitu. Výsledky ukázaly, že bobule vykazovaly vysokou antibakteriální aktivitu. V laboratorní studii provedené v roce 2021 vědci testovali antivirové vlastnosti plodů arónie, zeleného čaje a granátového jablka proti chřipce a viru covid. Výsledky jsou optimistické, protože vědci viděli, že bobule arónie jsou vysoce účinné při ničení obou virů.

Souhrn

Plody arónie jsou lahodné černě zbarvené bobule pocházející ze Severní Ameriky. Tyto bobule se často používají v cukrovinkách, džemech, džusech, dužinách a doplňcích stravy. Výhody plodů arónie lze připsat jejich silným antioxidantům, vitamínům a minerálům, které pomáhají podporovat vaše celkové zdraví. Kromě toho mají přirozené antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které mohou pomoci podpořit zdraví srdce a žaludku. Antioxidanty v plodech arónie pomáhají snižovat škodlivé volné radikály přítomné ve vašem těle. Bobule mohou také pomoci při regulaci hmotnosti. Pravidelný příjem může nabídnout velké výhody.

Náš TIP: Aronie Prášek 500 G Les Fruits Du Paradis

             Aronie Prášek 1 Kg Les Fruits Du Paradis

             Aronie Prášek 200 g Les Fruits Du Paradis

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz