Jak se slaví Mikuláš ve světě?

Mikuláš, světec a biskup ze 4. století, se stal významnou postavou v mnoha kulturách po celém světě. I když jeho oslava může mít v různých zemích různé podoby, všude sdílí společné téma - šíření radosti a obdarovávání v době před Vánoci. Podívejme se na to, jak je Mikuláš oslavován ve světě a jak se liší tradice v porovnání s českým zvykem.

Německo

V Německu má Mikuláš své vlastní jméno "Nikolaus". Podobně jako v České republice, Mikuláš chodí s čertem a andělem. Děti si před spaním nechávají své boty u dveří a ráno v nich nacházejí sladkosti, oříšky a malé dárky. V některých oblastech Německa může Mikuláš také zpívat nebo vyprávět příběhy.

Nizozemsko

V Nizozemsku se slavení svatého Mikuláše, známého jako "Sinterklaas", odehrává v unikátním kontextu. Oslavy začínají příjezdem Sinterklaase a Černého Petra, na bílém koni v polovině listopadu. Děti umisťují své boty u krbu a na střechu, kde jsou naplněny sladkostmi. Oslavy vrcholí 5. prosince, kdy rodiny společně oslavují příchod Sinterklaase. Při těchto oslavách se věnuje pozornost i tradicím, jako je typické pečivo zvané "speculaas".

Francie

Ve Francii je Mikuláš známý jako "Saint Nicolas". Oslava Mikuláše zahrnuje průvody, ve kterých se účastní i postavy jako je "Père Fouettard" (děsivá postava s bičem), která trestá neposlušné děti. Mikuláš obdarovává děti sladkostmi a malými dárky. V některých regionech Francie jsou populární také trhy a jarmarky spojené s touto tradicí.

Polsko

V Polsku se svatý Mikuláš, nazývaný "Mikołaj", slaví v noci z 5. na 6. prosince. Během této tradice chodí Mikołaj po domech a přináší dětem sladkosti a malé dárky. Oslavy zahrnují také postavy jako "čert" a "anděl", které doprovázejí Mikuláše při obdarovávání a představují zlo a dobro. V některých částech Polska se konají průvody, trhy a jarmarky, kde lidé oslavují tuto tradici, oblékají se do kostýmů a vytvářejí příjemnou vánoční atmosféru. Oslavy Mikuláše v Polsku zdůrazňují nejen obdarování dětí, ale také posilování rodinných vazeb.

Rakousko

Rakouská tradice Mikuláše je podobná té německé. Mikuláš chodí po domech a přináší dětem dárky. Často se setkává s čertem, který představuje zlo, a andělem, který představuje dobro. Společně tvoří tradiční trio při oslavě tohoto dne.

Spojené státy americké

Ve Spojených státech nemá Mikuláš takovou tradici jako v Evropě. Místo toho se zde oslavuje vánoční Santa Claus, který je kombinací několika postav, včetně Mikuláše. Santa Claus nosí červený oblek, má dlouhý bílý vous a přináší dárky dětem v noci z 24. na 25. prosince. Podobně jako Mikuláš, i Santa Claus obdarovává hodné děti a zanechává dárky pod stromečkem.

Švédsko a Norsko

Ve Švédsku a Norsku má Mikuláš své vlastní varianty "Jultomten" a "Julenissen". Tyto postavy přinášejí dárky a sladkosti během vánoční sezóny. Často jsou spojovány s tradičními vánočními oslavami a průvody.

Austrálie

V Austrálii, kde prosinec připadá na léto, jsou tradiční vánoční oslavy odlišné od těch v severní polokouli. Mikuláš je často zobrazován v plavkách a s vějířem, připomínajícím australský letní styl.

V závěru lze říci, že i když tradice Mikuláše mohou mít různé podoby po celém světě, společným prvkem je radost, dobro a štědrost v duchu vánočních svátků. Každá země přidává svůj vlastní unikátní způsob oslavy, čímž vytváří pestrou mozaiku svátečních tradic a zvyků po celém světě.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz