Těchto 7 potravin vás v zimě zaručeně zahřejí!

Zima se blíží a s ní i touha po teplých jídlech, které nám pomohou zahnat chlad i hlad. Existuje několik potravin a surovin, které mají v našem těle hřejivý efekt, pomáhají nám udržet teplo a zároveň poskytují potřebné živiny. Podívejme se blíže na několik těchto potravin, které nám pomohou zimní období přečkat v teple.

1. Zázvor

Zázvor je pravým zázrakem, pokud jde o zahřívání těla. Zázvor obsahuje gingerol, aktivní látku s protizánětlivými vlastnostmi, která podporuje cirkulaci krve a zvyšuje tělesnou teplotu. Jeho ostrá chuť také přispívá k pocitu tepla při konzumaci. Přidejte nastrouhaný zázvor do čaje, polévky nebo smoothie pro okamžitý hřejivý efekt.

2. Chilli

Chilli obsahuje látku zvanou kapsaicin, která stimuluje termogenezi, proces, při kterém tělo produkuje teplo. Přidejte do pokrmů sušené chilli nebo čerstvé chilli, abyste rozproudili teplo a krev v těle. Ostrá chuť chilli způsobuje, že se tělo začíná potit, což pomáhá regulovat teplotu.

3. Cibule a česnek

Cibule a česnek obsahují nejen výraznou chuť, ale také síru, která podporuje cirkulaci krve a má protizánětlivé účinky. Přidejte je do vaší omáčky, polévky nebo přidejte k pečené zelenině. Jejich aromatická chuť také přidává do jídla pocit tepla.

4. Hřebíček

Hřebíček má výraznou chuť a aroma. Jeho konzumace může pomoci zahřát tělo a podpořit trávení. Použijte hřebíček při vaření polévek, omáček nebo marinád. Hřebíček má teplé, kořeněné aroma a může pomoci zvýšit teplotu těla.

5. Skořice

Skořice nejenže dodává jídlu výraznou chuť, ale má také termogenní účinky, které mohou podpořit cirkulaci krve a zahřát tělo. Přidejte skořici do ovesných kaší, dezertů nebo teplých nápojů.

6. Kurkuma

Kurkuma je známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Přidejte ji do kari, polévek nebo smoothie pro hřejivý efekt. Kurkuma obsahuje kurkumin, látku s protizánětlivými vlastnostmi, která může pomáhat udržovat teplo v těle. Tato kořenitá přísada je známá pro své zdravotní benefity a zahřívající efekt.

7. Pepř

Pepř nejenže dodává pokrmům ostrou chuť, ale má také termogenní vlastnosti, které mohou zvýšit tělesnou teplotu. Použijte pepř k dochucení pokrmů podle své chuti. Pepř obsahuje kapsaicin podobně jako chilli papričky, což zvyšuje teplotu těla stimulací termogeneze.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz