K čemu v organismu slouží kyselina listová?

Kyselina listová, také známá jako vitamín B9 nebo folát, je esenciální živinou, která hraje klíčovou roli v mnoha důležitých procesech v těle. Její význam spočívá v podpoře buněčného růstu a vývoje, syntéze DNA, a také ve správné funkci nervového systému. I přesto, že je tolik důležitá, tělo si kyselinu listovou neumí samo vytvořit, proto je nezbytné zahrnout ji do stravy.

Podpora buněčného růstu a vývoje

Jedním z klíčových úkolů kyseliny listové je podpora buněčného růstu a vývoje. To je zejména důležité během období rychlého růstu, jako je těhotenství a dětství. Během těhotenství je kyselina listová klíčová pro prevenci vrozených vad neurální trubice, jako je například spina bifida, což je stav, kdy mícha plodu není správně uzavřena.

Syntéza DNA

Další důležitou rolí kyseliny listové je její účast na syntéze DNA. Během procesu tvorby nových buněk je kyselina listová nezbytná pro správné replikace DNA, což je zásadní pro udržení integrity genetického materiálu a prevenci vzniku mutací.

Funkce nervového systému

Nervový systém je další oblast, kde hraje kyselina listová klíčovou roli. Spolu s vitamínem B12 je nezbytná pro tvorbu a opravu buněk nervového systému. Nedostatek kyseliny listové může vést k neurologickým problémům a může zvýšit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Zdroje kyseliny listové

Pro zajištění dostatečného příjmu kyseliny listové je důležité zahrnout do stravy potraviny bohaté na tento vitamín. Mezi tyto potraviny patří zelená listová zelenina (špenát, brokolice), luštěniny (cizrna, fazole), ořechy a semena, játra a obiloviny obohacené folátem.

V některých případech, jako je těhotenství nebo pokud máte nedostatečný příjem kyseliny listové z potravy, může být doporučeno užívání doplňků stravy. Je však vždy důležité poradit se s lékařem před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy, aby se zajistilo, že je to bezpečné a vhodné pro vaše individuální potřeby.

Kyselina listová je nepostradatelná živina pro správnou funkci těla. Je nezbytná pro buněčný růst a vývoj, syntézu DNA a správnou funkci nervového systému. Zahrnutí potravin bohatých na kyselinu listovou do stravy je důležité pro udržení dobrého zdraví, zejména během klíčových období jako je těhotenství a dětství.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz