Na co pomáhá kombucha? 6 důvodů, proč ji pít

Kombucha, fermentovaný čajový nápoj, si v posledních letech získal obrovskou popularitu díky své jedinečné chuti a potenciálním zdravotním přínosům.
Kombucha, jejíž počátky sahají tisíce let zpět, má bohatou historii a zajímavé vlastnosti. Pokud jste fanouškem tohoto pikantního a perlivého nápoje nebo jste na něj jen zvědaví, zde je šest zajímavých faktů o zázraku zvaném kombucha, které vás jistě zaujmou.

1. Starověký původ

Kombucha má dlouhou historii, kterou lze vysledovat až do starověké Číny před více než 2000 lety. Předpokládá se, že byl konzumován pro své detoxikační a energizující vlastnosti. Proces výroby kombuchy zahrnuje fermentaci čaje se symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek (SCOBY). Postupem času se tento starověký elixír dostal do dalších částí světa, včetně Ruska a Evropy, než si v poslední době získal celosvětovou popularitu.

2. Probiotická síla

Jedním z hlavních důvodů, proč si kombucha získala uznání, je její potenciál jako nápoje bohatého na probiotika. Během fermentace SCOBY vytváří řadu prospěšných bakterií a kvasinek. Tato probiotika mohou pomoci podpořit zdravý střevní mikrobiom, který hraje zásadní roli při trávení, imunitní funkci a celkové pohodě. Je však důležité si uvědomit, že konkrétní kmeny a množství probiotik se mohou lišit v závislosti na procesu vaření a jednotlivých šaržích.

3. Zdroj organických kyselin

Kombucha je přirozeně kyselá díky přítomnosti organických kyselin produkovaných během fermentace. Tyto organické kyseliny, jako je kyselina octová, glukonová a mléčná, přispívají k pikantní chuti kombuchy a poskytují potenciální zdravotní přínosy. Například kyselina octová byla spojena s antimikrobiálními vlastnostmi a může pomoci inhibovat růst škodlivých bakterií. Navíc se předpokládá, že kyselina glukonová pomáhá při detoxikaci a podporuje zdraví jater.

4. Nepřetržité vaření

Na rozdíl od mnoha jiných fermentovaných nápojů lze kombuchu vařit kontinuálním procesem. Tradiční metody zahrnují odstranění části uvařené
kombuchy a její nahrazení čerstvým sladkým čajem, což umožňuje pokračující fermentaci. Tato metoda kontinuálního vaření nabízí pohodlí a možnost mít stálý přísun kombuchy, aniž byste museli pokaždé zakládat novou várku od nuly.

5. Různé chuťové profily

Zatímco klasická příchuť kombucha je často popisována jako kyselá a lehce nasládlá, možnosti chuťových variací jsou nekonečné. Kombucha může být naplněna různými druhy ovoce, bylin a koření během procesu sekundární fermentace, což umožňuje jedinečné kombinace chutí. Mezi oblíbené možnosti patří zázvor, malina, levandule, a ještě exotičtější příchutě, jako je ibišek nebo kurkuma. Tato všestrannost dělá z kombuchy nápoj, který dokáže uspokojit širokou škálu chuťových preferencí.

6. Jednoduchá domácí výroba

Další zajímavostí kombuchy je, že ji lze vařit doma. Mnoho nadšenců si vaření kombuchy vzalo jako svůj koníček, experimentovalo s různými čaji, aromaty a fermentačními technikami. Domácí kombucha vyžaduje SCOBY, kterou lze získat z důvěryhodného zdroje nebo pěstováním od začátku. Se správnými ingrediencemi a vybavením může být vaření vlastní kombuchy obohacujícím a kreativním zážitkem.

 

Tip pro vás:

Kombucha násada SALVIA PARADISE

Kombucha bancha s příchutí citron 500ml BIO COUNTRY LIFE

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz