TOP 5 zdravotních přínosů para ořechů

Para ořech nebo také ořech brazilský je král mezi ořechy, který pochází především z Brazílie. U nás si ho můžete běžně koupit snad už v každém supermarketu či zdravé výživě. V článku si přiblížíme nutriční výhody para ořechů, jejich zdravotní přínosy a možná i pochopíte, proč jsou vlastně para ořechy tak drahou surovinou.

Co jsou para ořechy?

Para ořech je jedlé semeno velkého jihoamerického stromu vyskytující se v amazonských lesích Brazílie, Peru, Kolumbie a Ekvádoru. Brazilský ořech je zvláště dobře známý v brazilském státě Pará a pěstuje se jako jeden z hlavních komerčně obchodovaných ořechů na světě. Brazilské ořechy se běžně konzumují syrové nebo blanšírované a mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, thiaminu, selenu, mědi a hořčíku. Olej se často používá v šamponech, mýdlech, vlasových kondicionérech a výrobcích pro péči o pleť.

Brazilské ořechy jsou jedny z nejcennějších produktů v Amazonii, ale jsou extrémně citlivé na odlesňování kvůli jejich komplexním ekologickým požadavkům. Stromy plodí pouze na nerušených stanovištích a nelze je pěstovat v čistých porostech. Brazilské ořechy sklízejí především místní lidé ve volné přírodě. Mnoho lesních komunit závisí na sběru a prodeji para ořechů jako na životně důležitém a udržitelném zdroji příjmu a sladké ořechy poskytují bílkoviny a kalorie pro domorodé, venkovské, a dokonce i městské Brazilce. Původní obyvatelé Amazonie používají prázdné lusky jako nádoby a vaří z nich kůru k léčbě onemocnění jater.

Nutriční výhody para ořechů

28g porce (asi šest ořechů) obsahuje přibližně:

  • 186 kalorií
  • 4,1 g bílkovin
  • 2,1 g vlákniny
  • 19 g tuku
  • 420 mg selenu
  • 112 mg hořčíku
  • 198 mg draslíku
  • 48 mg vápníku
  • 1,22 mg zinku
  • 7,2 mg železa

Brazilské ořechy mají vysoký podíl mononenasycených tuků, což je ovšem ten zdravý tuk. Obsahují také určité množství bílkovin a nabízejí dobrý zdroj důležitých živin, včetně hořčíku, zinku, vápníku a vitamínu E.

Nejznámější jsou pro svůj vysoký obsah selenu. Para ořechy jsou ve skutečnosti nejbohatším známým potravinovým zdrojem této životně důležité živiny. Selen je základní minerál a antioxidant, který je denně vyžadován pro podporu zdravého imunitního systému. Ve skutečnosti může jeden para ořech obsahovat 68-91 mcg selenu, což snadno splňuje doporučenou denní dávku mezi 60-75 mcg.

Jaké jsou 5 hlavních zdravotních přínosů para ořechů?

Dobré pro mozek

Para ořechy obsahují polyfenol známý jako kyselina ellagová, která má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou nabídnout neuroprotektivní a antidepresivní účinky na mozek. Další výzkum ukázal, že selen se podílí na podpoře klíčových mozkových signálních drah, jako je GABA a dopaminová signalizace v centrálním nervovém systému, což je zvláště důležité u stavů, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Může podporovat zdravou hladinu cholesterolu

Bylo prokázáno, že para ořechy díky svému profilu polynenasycených mastných kyselin prospěšných pro srdce, vysokému obsahu vlákniny a minerálů snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu (známého jako „špatný cholesterol“). Ve skutečnosti stačí jedna porce para ořechů ke zlepšení lipidového profilu u zdravých dospělých.

Dobré pro zdraví štítné žlázy

Selen je klíčovou živinou potřebnou k podpoře zdravé funkce štítné žlázy, přičemž studie ukazují, že konzumace para ořechů může zlepšit hladiny hormonů štítné žlázy u těch, kteří je měli nedostatek. I když bylo provedeno jen málo výzkumů zaměřených na přímý účinek para ořechů na specifické stavy štítné žlázy, jako je Hashimotova tyreoiditida a Gravesova choroba, některé důkazy prokázaly zlepšení nálady a imunitních funkcí po doplnění selenu.

Silné protizánětlivé vlastnosti

Zánět v těle může vést ke zvýšené aktivitě volných radikálů. Para ořechy jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením způsobeným těmito volnými radikály. Kromě toho selen zvyšuje hladiny glutathionperoxidázy, enzymu, který pomáhá snižovat záněty a chrání tělo před oxidačním poškozením.

Může podporovat rovnováhu nálady

Nízké hladiny selenu jsou spojovány s několika poruchami nálady, včetně úzkosti a deprese. Jedna studie prokázala, že tyto příznaky se zmírnily po pouhých pěti týdnech užívání 100 mcg selenu denně (což by odpovídalo přibližně 1-1,5 para ořechům).

Jsou para ořechy bezpečné pro každého?

Celkově lze říci, že para ořechy jsou bezpečné pro každého. Pokud budete jíst příliš mnoho nebo je konzumujete spolu se selenovými doplňky, můžete požívat příliš mnoho selenu. To může vést k selenóze, která může u některých jedinců způsobit příznaky, jako je vypadávání vlasů a lámavé nehty. Ve většině případů je nepravděpodobné, že by konzumace 350 mcg selenu nebo méně denně způsobila problém, ale vždy je vhodné promluvit si se svým praktickým lékařem nebo dietologem, než provedete jakékoli zásadní změny ve stravě.

 

Tip pro vás:

Para ořechy BIO 1 kg VIA NATURAE

Para ořech BIO Bolivie 500 g Les fruits du paradise

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz