Proč jíst mandle každý den? Pochoutka plná vápníku!

Mandle - nejenže jsou chutné a všestranné, ale mají také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. V tomto článku se budeme zabývat mandlemi, jejich pěstováním, různými druhy a důvody, proč bychom je měli zařadit do našeho jídelníčku.

Pěstování mandlí

Mandlovník, neboli Prunus dulcis, je strom pocházející z jihozápadní Asie a severní Afriky, ale dnes se pěstuje po celém světě. Jedním z nejvýznamnějších pěstitelů mandlí je Kalifornie, která produkuje téměř 80 % světové produkce mandlí.

Pěstování mandlí vyžaduje teplé klima s mírnou zimou, proto se často nacházejí v oblastech Středomoří. Stromy potřebují dostatek slunce a dobře odvodněnou půdu. Květy mandlovníku jsou nádherně dekorativní a rozkvétají na jaře, ale jsou náročné na opylování. Pro opylení jsou často využívány včely.

Různé druhy mandlí

Existuje několik různých druhů mandlí, z nichž některé jsou více běžné než jiné. Nejběžnějšími druhy mandlí jsou:

  1. Sladké mandle (Prunus dulcis): Sladké mandle jsou tím druhem, který se běžně konzumuje. Mají jemnou, oříškovou chuť a jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

  2. Hořké mandle (Prunus amygdalus amara): Hořké mandle obsahují látku nazývanou amygdalin, která je toxická, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Jsou běžně používány k výrobě mandlového oleje a mandlového likéru.

Zdravotní výhody mandlí

Mandle mají mnoho zdravotních výhod, ty nejdůležitější si tady zmíníme:

  1. Bohatý zdroj živin: Mandle jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahují vitamín E, hořčík, vápník a železo.

  2. Podpora srdce: Konzumace mandlí je spojována se snižováním rizika kardiovaskulárních onemocnění, díky obsahu zdravých mastných kyselin.

  3. Kontrola hladiny cukru v krvi: Mandle mají nízký glykemický index a mohou pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

  4. Zdravá kůže: Díky obsahu vitamínu E mají mandle antioxidační účinky a mohou pomoci udržovat zdravou kůži.

  5. Podpora hubnutí: Díky obsahu vlákniny a bílkovin mohou mandle pomoct udržet pocit sytosti a snížit příjem kalorií.

Kde můžeme použít mandle?

Mandle lze začlenit do různých pokrmů. Zde je několik způsobů, jak je můžete využít:

  1. Snack: Mandle jsou vynikajícím snackem na cestu. Stačí je vzít s sebou v uzavíratelném obalu a máte zdravou alternativu ke svačince.

  2. Do ovesných vloček: Přidejte nasekané mandle do ovesných vloček pro oříškovou chuť a texturu.

  3. Do smoothie: Mandle mohou být skvělým způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu smoothie.

  4. Mandlové máslo: Z mandlí lze připravit domácí mandlové máslo, které můžete natřít na chléb, přidat do smoothie nebo použít jako dip.

  5. V salátech: Nasekané mandle mohou dodat salátům chutný a křupavý prvek.

Mandle jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jejich výživová hodnota a různé způsoby, jak je můžeme začlenit do našeho jídelníčku, je dělají skvělou volbou pro ty, kteří dbají o své zdraví. Tak nezapomeňte si koupit ty své!

 

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz