Vliv stresu na trávení a vstřebávání živin

Každodenní stres může mít mnoho negativních dopadů na naše tělo, včetně trávicího systému a vstřebávání živin z potravy. V tomto článku se podíváme na to, jak dlouhodobý stres ovlivňuje naše trávení a jak můžeme pomocí strategií řízení stresu a správné výživy optimalizovat své zdraví.

Vliv stresu na trávení

Stresová reakce, známá jako "boj nebo útěk", může způsobit některé fyziologické změny v našem těle, včetně zpomalení trávení. Když jsme vystaveni stresu, naše tělo produkuje stresový hormon kortizol, který může ovlivnit produkci žaludečních šťáv a peristaltiku (pohyb střev). To může vést k nepříjemným symptomům, jako je pálení žáhy, nadýmání, průjem nebo zácpa.

Vstřebávání živin a stres

Dlouhodobý stres může také ovlivnit naše schopnosti vstřebávat živiny z potravy. Kortizol může narušit funkci tenkého střeva, kde dochází k vstřebávání živin, což může vést k nedostatku důležitých živin, jako jsou vitamíny a minerály. To může mít negativní dopad na celkové zdraví a imunitní systém.

Strategie pro snížení stresu a podporu trávení


1. Relaxační techniky: Pravidelné cvičení relaxačních technik, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga, může pomoci snížit hladinu kortizolu a uvolnit napětí v těle.

2. Vyvážená strava: Konzumace vyvážené stravy bohaté na vlákninu, zeleninu, ovoce a kvalitní bílkoviny může podpořit zdravé trávení a poskytnout tělu potřebné živiny pro boj proti stresu.

3. Omezení stimulantů: Přílišné množství kofeinu a alkoholu může zvyšovat hladinu kortizolu a zhoršovat trávicí problémy. Omezte jejich konzumaci a dopřejte si spíše čaj nebo vodu.

4. Dostatek spánku: Nedostatek spánku může zvýšit hladinu stresového hormonu kortizolu a zhoršit trávicí potíže. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a získat dostatek odpočinku.

5. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může pomoci snížit hladinu stresu a podpořit zdravé trávení. Zvolte cvičení, které vám přináší radost, a cvičte pravidelně.


Správné řízení stresu a podpora zdravého trávení jsou klíčové pro udržení celkového zdraví a vitality. Sledováním svého stresu a zavedením zdravých životních návyků, jako je vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita, můžeme maximalizovat naše zdraví a pohodu. Nezapomeňte také na to, že každý jedinec je jedinečný, a je důležité najít strategie, které nejlépe vyhovují vašim individuálním potřebám a preferencím.

© Pro prirodnidoplnky.cz připravila Kateřina Žáková

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz